piątek, 28 kwietnia 2017

Lody bananowo-kokosowe


Zdrowa i w dodatku fit wersja lodów. Bez dodatku cukru białego, a za to z całym zestawem witamin i mikroelementów.


SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych

WYKONANIE

Banany obrać ze skórki i umieścić w misie blendera. Dodać mleczko kokosowe (tylko gęstą, białą część bez wody kokosowej), dwie łyżeczki kokosu i włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do szczelnego pojemnika (np. po lodach) i posypać pozostałym kokosem. Włożyć do zamrażalnika i mieszać co godzinę, dzięki czemu nie powstaną grudki lodu.

Uwagi: Przed nakładaniem lodów należy je wyciągnąć z zamrażalnika na co najmniej 10-15 minut, bo w przeciwnym razie będą zbyt twarde by nakładać je gałkownicą. Lody przed podaniem można dodatkowo posypać kokosem. Aby banan nie ściemniał po zmiksowaniu należy delikatnie skropić go sokiem z cytryny (ja o tym zapomniałam i lody mają kolor betonu).