środa, 26 kwietnia 2017

Omlet mistrza z cukinią, pomidorkami koktajlowymi, makaronem i mozzarellą


Uwierzcie mi na słowo, ten omlet jest rewelacyjny! Można go zrobić nie tylko na sycące śniadanie, ale również na szybki obiad. Wszystkie smaki łączą się idealnie i aż trudno uwierzyć, że to tylko omlet. Koniecznie musicie spróbować!


SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g drobnego makaronu np. wstążki karbowane
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 jajek
  • 1 śmietana 30%
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

WYKONANIE

Cukinie umyć i pokroić w bardzo małą kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelnię wlać oliwę, dodać makaron i cukinię, po czym smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidorki i jeszcze chwilę smażyć całość. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym przełożyć do miski.

Do kolejnej miski wbić jajka, dodać śmietankę i rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem, po czym przelać na patelnię, gdzie wcześniej smażyliśmy warzywa. Włączyć palnik i na masę jajeczną równomiernie wyłożyć warzywa wraz z makaronem. Na koniec posypać omlet rozdrobnioną kulką mozzarelli i oregano. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż masa ładnie się zetnie. Następnie przekroić omlet na pół i każdy złożyć. Smażyć jeszcze chwilę, po czym przełożyć na talerze.