Makaron tagliatelle w takiej postaci jest przepyszny, tylko wymaga nieco wprawy lub cierpliwości przy łączeniu składników, bo należy uważać aby go nie porozrywać. Smak jest po prostu boski, więc gorąco Wam polecam ten przepis.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka
- 50 g masła
- 2 duże pory
- 1 czerwona papryka
- 450 g mrożonego groszku
- 400 g śmietany 30 %
- 400 g makaronu tagliatelle
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do patelni i doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso smażyć na maśle z wszystkich stron do momentu, aż nie będzie surowe.
Pory i paprykę umyć. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Białą część pora pokroić w plasterki. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać pory, paprykę i groszek. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem (należy uważać, bo śmietana może się spienić) do miękkości.
W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodać do potrawy, delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinę ziół prowansalskich).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz