Przepyszna zupa rybna, której warto spróbować. Jest sycąca i ma bardzo bogaty smak. Myślę, że jej rybny smak jest na tyle łagodny, że zasmakuje nawet przeciwnikom zup rybnych ;-)
SKŁADNIKI
- 1/2 dużego korzenia selera
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 mała cebula
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży por
- 400 g filetu z dorsza czarnego
- 225 g krewetek białych koktajlowych
- 300 g ryżu
- 200 g pieczarek
- mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
WYKONANIE
Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, umyć i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Włożyć tak przygotowane warzywa do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę i umyte liście pora. Zalać wodą i gotować około 45 minut. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany wywar warzywny odcedzić przez sitko do kolejnego garnka (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojonego w talarki pora, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem.
Uwagi: Jeżeli zupa jest za gęsta, to dolać przegotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz