poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Zupa rybna z ryżem w wersji de luxe


Przepyszna zupa rybna, której warto spróbować. Jest sycąca i ma bardzo bogaty smak. Myślę, że jej rybny smak jest na tyle łagodny, że zasmakuje nawet przeciwnikom zup rybnych ;-)


SKŁADNIKI

  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży por
  • 400 g filetu z dorsza czarnego
  • 225 g krewetek białych koktajlowych
  • 300 g ryżu
  • 200 g pieczarek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, umyć i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Włożyć tak przygotowane warzywa do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę i umyte liście pora. Zalać wodą i gotować około 45 minut. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany wywar warzywny odcedzić przez sitko do kolejnego garnka (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojonego w talarki pora, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem.

Uwagi: Jeżeli zupa jest za gęsta, to dolać przegotowanej wody.