sobota, 29 października 2016

Focaccia


Przepis na szybką wersję pysznego chleba, który idealnie nada się nie tylko jako pieczywo do kanapek, ale również jako dodatek do dań (np. gulaszu). Sama focaccia kojarzona jest z kuchnią Ligurii znajdującej się na północnym zachodzie Włoch, znanej też jako Riwiera Włoska. Jest na prawdę pyszna, więc warto zrobić.


SKŁADNIKI

  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • mała szczypta cukru
  • 730 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławska)
  • 50 ml oliwy + nieco do skropienia
  • 12 g soli
  • sól morska do posypania chleba

WYKONANIE

Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, dodać szczyptę cukru i pokruszyć 15 g drożdży. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15-30 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, a nasz zaczyn urosnąć.

Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić oliwą i przełożyć do niej ciasto lekko poruszając na boki, tak aby się natłuściło, po czym przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Dłonie nasmarować oliwą, uderzyć nimi w wyrośnięte ciasto, aby uszło z niego powietrze i przełożyć je do formy. Ciasto rozciągnąć na boki tak aby zajmowało całą powierzchnię formy, po czym przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 20 minut. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia, polać je delikatnie oliwą, posypać solą morską i włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować spryskując go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i piec chleb około 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia.