Smaczne i proste ciasto. W sam raz na jesień do kawy lub herbaty :-) Jak zrobić puree z dyni piszę TUTAJ.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 450 g puree z dyni
- 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 jabłka (około 400 g)
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać puree z dyni i olej rzepakowy, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Gotową masę przelać do formy i posypać równomiernie jabłkiem. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz