poniedziałek, 17 października 2016

Rozgrzewające jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną


Pyszne i proste ciasto na jesienne dni. Świetne w parze z gorącą herbatą z dodatkiem imbiru.Ciasto nie tylko przyjemnie nas rozgrzeje, ale również dostarczy nam wielu ważnych witamin i mikroelementów, a to za sprawą obecności w nim oleju rzepakowego, żurawiny, marchewki, dyni i mąki orkiszowej graham. Bo najlepsze słodycze, to takie, które przynoszą naszemu organizmowi dodatkowe korzyści ;-)

Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dostarcza mi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Są one bardzo ważne dla naszego organizmu, bo odpowiadają za funkcjonowanie układu krwionośnego, pracę nerek, pracę serca i stan naszej skóry. Tymczasem nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Dlatego też tak ważne jest aby spożywać je w posiłkach. Olej rzepakowy zawiera również kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu i poprawia stosunek dobrego. Więc jak tu nie kochać oleju rzepakowego, skoro posiada wszystko co najlepsze.


SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 450 g puree z dyni (przepis)
  • 120 g marchewki
  • 120 g żurawiny suszonej
  • 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 160 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 12 g przyprawy do piernika
  • dodatkowo: masło do posmarowania blaszki, mąka jasna do posypania blaszki i cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Marchewki oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać olej rzepakowy i puree z dyni, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wsypać marchewkę i żurawinę, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.