środa, 26 października 2016

Halloween'owe ciasto z kremem oreo


Halloween już tuż tuż pora więc na halloweenowe wypieki :-) To ciasto można udekorować na wiele sposobów. U mnie wersja z dżdżownicami, ale jeżeli macie więcej czasu, to warto się pobawić i zrobić nagrobki z napisem R.I.P., po czym wbić taki nagrobek na każdym kawałku ciasta.


SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 350 g puree z dyni
  • 2 banany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
Na krem oreo:

  • 500 g serka śmietankowego naturalnego
  • 120 g cukru pudru
  • 2 opakowania oreo (2 x 176 g)

WYKONANIE

Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. 

Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, mielony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i kardamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać olej rzepakowy, puree z dyni, zgniecione widelcem na papkę banany i ocet winny, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do powstałej masy wsypać suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Krem oreo: Z kilku ciasteczek oreo (około 8) zeskrobać krem i tak powstałe suche ciasteczka na razie odłożyć. Do miski wsypać cukier puder, dodać serek śmietankowy i mocno pokruszone ciasteczka oreo wraz z kremem (plus krem zeskrobany z wcześniejszych ciastek). Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i rozprowadzić równomiernie na cieście, Pozostałe ciasteczka oreo zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i posypać przez sitko cały wierzch ciasta. Ciasto udekorować wedle uznania np. żelowymi dżdżownicami.