Proste i szybkie ciasto z jabłkami i masą krówkową. Osobiście mogłabym zjeść całą blaszkę, bo lubię takie smaki :-)
SKŁADNIKI
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g maki ryżowej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka (około 600 g)
- 200 g masła
- 510 g masy kajmakowej krówkowej (1 puszka)
- 2 śmietan-fixy
WYKONANIE
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
Do miski wsypać mąkę tortową, ryżową i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać masę kajmakową i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Gotowy krem nałożyć szprycą dekoracyjną na wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz