poniedziałek, 10 października 2016

Ciasto jesienna krówka z jabłkami


Proste i szybkie ciasto z jabłkami i masą krówkową. Osobiście mogłabym zjeść całą blaszkę, bo lubię takie smaki :-)


SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g maki ryżowej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka (około 600 g)
  • 200 g masła
  • 510 g masy kajmakowej krówkowej (1 puszka)
  • 2 śmietan-fixy


WYKONANIE

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.

Do miski wsypać mąkę tortową, ryżową i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać masę kajmakową i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Gotowy krem nałożyć szprycą dekoracyjną na wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.