środa, 12 października 2016

Ciasto dyniowe z korzenną nutą


Jesień w pełni, więc musi być ciasto dyniowe :-) Jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam. Puree z dyni można kupić gotowe lub przygotować samemu, bo jest to bardzo proste.


SKŁADNIKI

  • 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 450 g puree z dyni (przepis)
  • 160 g rodzynek
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, mielony cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i kardamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej pianki dodać puree z dyni i olej rzepakowy, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać rodzynki, wymieszać i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.