wtorek, 11 października 2016

Kompot z dyni


Dla mnie kompot z dyni, to smak dzieciństwa. Szybko się go przygotowuje i jest pyszny, więc polecam.


SKŁADNIKI

  • 1 dynia (o wadze około 3-4 kg)
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka octu (u mnie winny)
  • cukier do smaku (ja nie dodaję)

WYKONANIE

Dynię umyć, wyciąć środek z pestkami i gąbczastym miąższem, odkroić skórę. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą (w zależności od ilości wykorzystanej dyni około 3-4 litry), dodać goździki i korę cynamonu. Włączyć palnik i po zagotowaniu się wody, dynię gotować około 2 minuty (do miękkości), po czym palnik wyłączyć, bo dynia się rozgotuje. Do kompotu dodać łyżeczkę octu i w razie potrzeby dodać do smaku cukru.