Dla mnie kompot z dyni, to smak dzieciństwa. Szybko się go przygotowuje i jest pyszny, więc polecam.
SKŁADNIKI
- 1 dynia (o wadze około 3-4 kg)
- 10 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka octu (u mnie winny)
- cukier do smaku (ja nie dodaję)
WYKONANIE
Dynię umyć, wyciąć środek z pestkami i gąbczastym miąższem, odkroić skórę. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą (w zależności od ilości wykorzystanej dyni około 3-4 litry), dodać goździki i korę cynamonu. Włączyć palnik i po zagotowaniu się wody, dynię gotować około 2 minuty (do miękkości), po czym palnik wyłączyć, bo dynia się rozgotuje. Do kompotu dodać łyżeczkę octu i w razie potrzeby dodać do smaku cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz