poniedziałek, 3 października 2016

Szybki tort śmietankowy


Czy można upiec tort na szybko? Myślę, że można, bo ja mój piekłam nocą i wszystko poszło szybko i sprawnie :-) Dlaczego nocą? Bo mam małe dziecko i w dzień nie miałam możliwości, a w dodatku pogoda była taka piękna, że się spakowaliśmy i pojechaliśmy do rezerwatu przyrody na długi spacer. A upiec coś mi wypadało, bo w niedzielę odpust mieliśmy w mojej miejscowości i z racji tego również gości :-) Torcik jest prosty, a mimo to smaczny.


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Na krem i dekorację:

  • 500 g śmietany kremówki 36% (można więcej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 śmietan-fixy
  • 100 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 1 filiżanka kawy
  • czekoladowa posypka + batoniki WW


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec wlać wodę i przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników i przelać do formy tortowej. Piec około 30 minut (do suchego patyczka), po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Biszkopt przekroić na dwa oblaty i nasączyć je wcześniej zaparzoną kawą. Na dolnym biszkopcie rozsmarować część śmietany, posypać równomiernie jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to ich nie odmrażać) i nałożyć górny biszkopt. Górę i boki tortu również posmarować śmietaną. Batoniki WW przekroić na pół i przykleić do boku tortu (całość można obwiązać dodatkowo wstążką). Górę tortu posypać czekoladową posypką (u mnie dodatkowo cukrowe biedronki i liście). Tort podawać schłodzony.