Czy można upiec tort na szybko? Myślę, że można, bo ja mój piekłam nocą i wszystko poszło szybko i sprawnie :-) Dlaczego nocą? Bo mam małe dziecko i w dzień nie miałam możliwości, a w dodatku pogoda była taka piękna, że się spakowaliśmy i pojechaliśmy do rezerwatu przyrody na długi spacer. A upiec coś mi wypadało, bo w niedzielę odpust mieliśmy w mojej miejscowości i z racji tego również gości :-) Torcik jest prosty, a mimo to smaczny.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 500 g śmietany kremówki 36% (można więcej)
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 śmietan-fixy
- 100 g jagód lub borówki amerykańskiej
- 1 filiżanka kawy
- czekoladowa posypka + batoniki WW
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec wlać wodę i przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników i przelać do formy tortowej. Piec około 30 minut (do suchego patyczka), po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Biszkopt przekroić na dwa oblaty i nasączyć je wcześniej zaparzoną kawą. Na dolnym biszkopcie rozsmarować część śmietany, posypać równomiernie jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to ich nie odmrażać) i nałożyć górny biszkopt. Górę i boki tortu również posmarować śmietaną. Batoniki WW przekroić na pół i przykleić do boku tortu (całość można obwiązać dodatkowo wstążką). Górę tortu posypać czekoladową posypką (u mnie dodatkowo cukrowe biedronki i liście). Tort podawać schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz