poniedziałek, 23 lutego 2015

Batoniki musli


Pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, jak również dodatek do śniadania zabieranego do pracy. Ja zrobiłam batoniki w keksówce, ale można zwiększyć ilość składników i zrobić w dużej formie.

SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 80 g płatków owsianych
  • 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych
  • 2 kopiaste łyżki otrębów żytnich
  • 2 kopiaste łyżki otrębów owsianych
  • suszone owoce np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele
  • można dodać kawałki orzechów (ja dodałam jedynie odrobinę płatków migdałowych)


WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę (np. keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, miód i roztrzepać. Do jajek dodać płatki, otręby i suszone owoce (większe, takie jak morele, pokroić). Wymieszać wszystko łyżką i przełożyć równomiernie do formy wygładzając górę. Piec 20-25 minut, do momentu aż się ładnie przyzłoci. Upieczone musli wyciągnąć z formy, ostudzić i pokroić na małe batoniki.