środa, 4 lutego 2015

Naleśniki po grecku


Szpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto. Takie naleśniki jadłam ostatni raz lata temu w restauracji Fanaberia i nigdy nie miałam ich dosyć. Danie jest na prawdę dobre, bo nawet mój mąż, który nie jest zwolennikiem szpinaku, nie mógł się ich najeść ;-)

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

Na naleśniki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
Na farsz 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 2-3 łyżki oliwek zielonych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia
Na beszamel
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa


WYKONANIE

Naleśniki: Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować. Do masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę, zmiksować. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem (dać kroplę oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym), rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą i rozlać na całą szerokość patelni żeby naleśniki nie były za grube. Po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym.
Farsz: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć na patelnię i przysmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe, to posypać je lekko bazylią i oregano. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz biały i smażyć do czasu, kiedy odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser feta, pokrojone oliwki. Krótko smażyć, dodać pierś z kurczaka i wymieszać całość.
Beszamel: Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Na koniec mieszając wlać mleko, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i białym pieprzem. Zagotować mieszając od czasu do czasu. Ser zetrzeć na tarce. Trochę zostawić do posypania naleśników, a resztę wsypać do sosu i dobrze wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem. Na naleśniki kłaść farsz i zawijać w rulon (jeżeli wolicie, to można składać jak krokiety). Kłaść w naczyniu jeden obok drugiego, polać sosem beszamelowym i posypać lekko serem. Naleśników jest sporo, więc jak nie zmieści się Wam jeden obok drugiego, to można też kłaść jeden na drugim (mi się nie skleiły, co jest głównie zasługą sosu beszamelowego). Nałożyć pokrywę i zapiekać 20-30 minut.


Poniżej zdjęcia z przygotowywania naleśników po grecku. Ja naleśniki zrobiłam sobie już dzień wcześniej, owinęłam szczelnie srebrną folią i włożyłam do lodówki. Zaoszczędziłam dzięki temu wiele czasu, bo wracam z pracy o 16 i trudno mi się przygotowuje długie danie o pustym żołądku ;-) Co więc mogę zrobić wcześniej, to robię. Z farszem i sosem poszło już szybko. Jeszcze tylko zdjęcia i można było w końcu jeść ;-)