piątek, 13 lutego 2015

Kaczka z piekarnika po poznańsku


Łatwa w przyrządzeniu i smaczna. Jedyne na co trzeba się przygotować, to czas pieczenia :-)

SKŁADNIKI
  • 1 kaczka (waga wedle uznania)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • dodatkowo: kilka wykałaczek + kawałek nitki


WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki (bez ogryzka) i przełożyć do miseczki. Posypać majerankiem i wymieszać.  Do małej miseczki wsypać sól, pieprz, majeranek, przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Do środka kaczki wkładać jabłka, pozostałymi wyłożyć naczynie żaroodporne. Kaczkę wysmarować dobrze przygotowaną mieszanką przypraw i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Żeby zawartość kaczki nam nie wypadła w trakcie pieczenia należy ją "zaszyć" za pomocą wykałaczek. Dokładniej: kuperek wepchnąć do środka kaczki i przekłuwając ją wykałaczką z obu stron łączyć. Na koniec użyć nitki i związać wykałaczki tak żeby nie wypadły (na YouTube można znaleźć wiele filmików ukazujących jak to zrobić). 
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 3 godzin (na każdy kilogram kaczki najlepiej policzyć niecałą godzinę). Jeżeli chcemy żeby nasza kaczka miała chrupiącą skórkę, to należy na 20-30 minut przed końcem pieczenia dźwignąć pokrywę naczynia i zwiększyć temperaturę do 200-220°C.