Łatwa w przyrządzeniu i smaczna. Jedyne na co trzeba się przygotować, to czas pieczenia :-)
SKŁADNIKI
- 1 kaczka (waga wedle uznania)
- 3 kwaśne jabłka
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- dodatkowo: kilka wykałaczek + kawałek nitki
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki (bez ogryzka) i przełożyć do miseczki. Posypać majerankiem i wymieszać. Do małej miseczki wsypać sól, pieprz, majeranek, przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Do środka kaczki wkładać jabłka, pozostałymi wyłożyć naczynie żaroodporne. Kaczkę wysmarować dobrze przygotowaną mieszanką przypraw i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Żeby zawartość kaczki nam nie wypadła w trakcie pieczenia należy ją "zaszyć" za pomocą wykałaczek. Dokładniej: kuperek wepchnąć do środka kaczki i przekłuwając ją wykałaczką z obu stron łączyć. Na koniec użyć nitki i związać wykałaczki tak żeby nie wypadły (na YouTube można znaleźć wiele filmików ukazujących jak to zrobić).
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 3 godzin (na każdy kilogram kaczki najlepiej policzyć niecałą godzinę). Jeżeli chcemy żeby nasza kaczka miała chrupiącą skórkę, to należy na 20-30 minut przed końcem pieczenia dźwignąć pokrywę naczynia i zwiększyć temperaturę do 200-220°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz