Creste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad.
Porcja na 4 osoby.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża marchewka
- 1 duża śmietana 18% (330 g)
- 3 ząbki czosnku
- 90-100 g żółtego sera
- oliwa do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do wysokiego talerza lub miski. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię lub brytfannę i wrzucić do niej mięso. Smażyć do momentu, aż nie będzie surowe.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Ugotować w niej makaron (krócej o 2-3 minuty niż podaje się na opakowaniu). Brokuła umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę zagotować. Na koniec dodać makaron i brokuł, wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz