wtorek, 17 lutego 2015

Makaron creste z kurczakiem i brokułem


Creste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad.

Porcja na 4 osoby.

SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża śmietana 18% (330 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 90-100 g żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa


WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do wysokiego talerza lub miski. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię lub brytfannę i wrzucić do niej mięso. Smażyć do momentu, aż nie będzie surowe.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Ugotować w niej makaron (krócej o 2-3 minuty niż podaje się na opakowaniu). Brokuła umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę zagotować. Na koniec dodać makaron i brokuł, wymieszać. W razie potrzeby doprawić.