niedziela, 8 lutego 2015

Sałatka z tuńczyka



Sałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na kolację, ale głównie zabieramy w szczelnym pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo.

SKŁADNIKI
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa*
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki musztardy


* Ja mam mieszankę ziołową przywiezioną z Krety. W jej skład wchodzi: mięta, oregano, bazylia, melisa, tymianek (więcej nie pamiętam, bo opakowanie już wyrzuciłam, a zioła trzymam w pojemniczku). Zawsze można kupić gotową mieszankę ziołową w sklepie, albo samemu dobrać własną wedle upodobań.

WYKONANIE

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka dni.