sobota, 18 października 2014

Tarta Halloween'owa


Dla każdego Halloween przedstawia coś innego. Jedni boją się krwi i z takim akcentem robią ozdoby, inni jeszcze lubią Halloween z duchami, a ja... boję się pająków i pajęczyna jakoś zawsze się sprawdza :-) Więc moja czekoladowa tarta pełna jest pająków.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 7 łyżek masła
  • 3 łyżki zimnej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek masła
  • 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki chudej śmietanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

BITA ŚMIETANA I DEKORACJA:

  • 60 g gorzkiej czekolady 
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1-2 opakowania śmietan fix
  • 1 łyżeczka cukru


PRZYGOTOWANIE

 

Ciasto:  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i dobrze wymieszać. Masło posiekać na deseczce i dodać do produktów sypkich. Masę należy ugniatać, aż do uzyskania ziarnistej masy, w razie potrzeby dodawać zimnej wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne.
Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut.

Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając. Nieco ostudzić (żeby nie było gorące). Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na jednolitą masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę czekoladową. Wszystko razem wymieszać i przelać na tartę. Piec w 170°C przez 25-30 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować.
Gotową śmietaną wyłożyć tartę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przystroić tartę. Żeby zrobić pajęczynę, najprościej zrobić najpierw krzyż i kolejne linie przecinające się na środku, a dopiero później linie biegnące od środka i oddalające się.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz