Dla każdego Halloween przedstawia coś innego. Jedni boją się krwi i z takim akcentem robią ozdoby, inni jeszcze lubią Halloween z duchami, a ja... boję się pająków i pajęczyna jakoś zawsze się sprawdza :-) Więc moja czekoladowa tarta pełna jest pająków.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru
- 7 łyżek masła
- 3 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek masła
- 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki chudej śmietanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
BITA ŚMIETANA I DEKORACJA:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany 30%
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1-2 opakowania śmietan fix
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i dobrze wymieszać. Masło posiekać na deseczce i dodać do produktów sypkich. Masę należy ugniatać, aż do uzyskania ziarnistej masy, w razie potrzeby dodawać zimnej wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne.
Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut.
Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając. Nieco ostudzić (żeby nie było gorące). Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na jednolitą masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę czekoladową. Wszystko razem wymieszać i przelać na tartę. Piec w 170°C przez 25-30 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować.
Gotową śmietaną wyłożyć tartę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przystroić tartę. Żeby zrobić pajęczynę, najprościej zrobić najpierw krzyż i kolejne linie przecinające się na środku, a dopiero później linie biegnące od środka i oddalające się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz