niedziela, 26 października 2014

Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich z pomidorami


Lekki i smaczny posiłek. Przygotowana w ten sposób pierś z kurczaka jest pyszna i soczysta. Moja propozycja podania: Kasza, na nią nałożona potrawka z kurczaka, do tego sałata z sosem winegret.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • pietruszka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • do smaku: pieprz, sól


WYKONANIE:

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, polać oliwą, mocno posypać ziołami prowansalskimi, dodać nieco soli i pieprzu. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. 
Mięso przełożyć na patelnię, pietruszkę umyć, posiekać i posypać nią mięso. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak już mięso nie będzie surowe, dodać pomidory z puszki, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić krótko na małym ogniu.
Gotową potrawę można spożywać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, wedle uznania (mi osobiście smakowało z kaszą).