Lekki i smaczny posiłek. Przygotowana w ten sposób pierś z kurczaka jest pyszna i soczysta. Moja propozycja podania: Kasza, na nią nałożona potrawka z kurczaka, do tego sałata z sosem winegret.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- pietruszka
- zioła prowansalskie
- oliwa
- do smaku: pieprz, sól
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, polać oliwą, mocno posypać ziołami prowansalskimi, dodać nieco soli i pieprzu. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Mięso przełożyć na patelnię, pietruszkę umyć, posiekać i posypać nią mięso. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak już mięso nie będzie surowe, dodać pomidory z puszki, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić krótko na małym ogniu.
Gotową potrawę można spożywać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, wedle uznania (mi osobiście smakowało z kaszą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz