poniedziałek, 20 października 2014

Nalewka na czerwonych porzeczkach

Robiłam już wiele nalewek, a ta okazała się bardzo trafiona i wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-)


SKŁADNIKI

  • 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 
  • 1/2 litra wódki
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 kilograma cukru
  • pół laski wanilii

PRZYGOTOWANIE


Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię i zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zakręcić i zostawić do macerowania na miesiąc w ciepłe i ciemne miejsce (można zarzucić ręcznik na słój). Co kilka dni należy poruszać słojem.
Po miesiącu przefiltrować, płyn odstawić w chłodne miejsce, a owoce zasypać cukrem i odstawić jeszcze na dwa tygodnie. Poruszać naczyniem codziennie żeby cukier się rozpuścił. 
Na koniec połączyć obie nalewki, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka musi postać z miesiąc do wyklarowania w chłodnym miejscu. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy jej smak.


UWAGI
  • Jeżeli akurat macie, to można dodać kilka, kilkanaście malin.
  • Jeżeli nie macie laski wanilii, to można dodać laskę cynamonu i kilka goździków, dzięki czemu nalewka stanie się bardziej rozgrzewająca.
  • Każdą butelkę warto opisać nazwą nalewki i datą sporządzenia.