niedziela, 5 października 2014

Tort czekoladowo-śliwkowy


Szukałam ponownie inspiracji i znalazłam u Joanny Chmielewskiej-Ułas. Z góry dziękuję za przepis :-) Okazał się strzałem w dziesiątkę. Dla własnych potrzeb przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Tutaj link do oryginalnego przepisu Joanny. Tort okazał się przepyszny. Miałam bardzo różnorodnych gości z różnymi gustami, a mimo to wszystkim bardzo smakował. Na pewno go jeszcze zrobię, bo jest w nim "to coś" ;-)

PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietan-fix 
  • 100 g gorzkiej czekolady

POZOSTAŁE:

  • 1 kg śliwek
  • 40 ml wódki
  • powidła śliwkowe
  • cukier
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 60 g gorzkiej czekolady


PRZYGOTOWANIE


Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić.

Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku (sok zachować). Ja miałam mrożone śliwki, więc już po odmrożeniu straciły wiele soku. Niewiele więc miałam do odciśnięcia.

 Krem: W misce ubić śmietanę kremówkę, później dodać mascarpone i chwilkę miksować. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan-fix i zmiksować wszystkie składniki razem (krótko, tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką.

WYKONANIE

Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Cały tort posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć na nim dekoracyjnie kilka malin lub innych owoców (nie ma sensu jednak przesadzać, pamiętajmy że to w końcu tort czekoladowo-śliwkowy).