wtorek, 21 października 2014

Nalewka bazyliowa na winie

Bardzo aromatyczna nalewka. Jeżeli ktoś nie lubi ostrych trunków, to właśnie ta nalewka jest odpowiednia, ponieważ ma wytrawny, ale też łagodny smak. 
Właściwości: pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, poprawia pracę nerek, łagodzi dolegliwości żołądkowe.


SKŁADNIKI

  • 1,5 garści bazylii
  • 1 cytryna
  • 1 wino (0,75 litra)
  • 150 ml wódki
  • 50 ml whiskey lub koniaku
  • można dodać: kilka listków melisy, nieco trawy cytrynowej

PRZYGOTOWANIE

 

Cytrynę wycisnąć, a skórkę zetrzeć na tarce. Liście bazylii przebrać, opłukać i osuszyć. Wszystko umieścić w słoju, dodać wino, wódkę i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie (można na nieco dłuższy czas). Naczyniem poruszać co dwa dni.
Po dwóch tygodniach dokładnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Nalewka wymaga jeszcze minimum dwóch tygodni do wyklarowania.