piątek, 17 października 2014

Deser jugurtowy z malinami


Czasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny.

Porcja na 4 osoby.

Składniki:
  • 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej)
  • 1 jogurt naturalny
  • szklanka malin
  • kokos do posypania deseru


Wykonanie:

Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie umieścić w lodówce, żeby galaretka prędko stężała. Drugą galaretkę przygotować z połowy zalecanej wody. Zostawić do ochłodnięcia, a następnie dobrze wymieszać z jogurtem naturalnym. Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można podawać zimny lub w temperaturze pokojowej.

Ja użyłam galaretki o smaku czarnej porzeczki.