środa, 17 września 2014

Chilli con carne


Chili con carne jest potrawą szczególnie lubianą przez moich domowników. W standardowym wykonaniu nie ma w składnikach papryki i kukurydzy, ale akurat miałam, więc dodałam, a że wyszło smacznie, to właśnie ten poszerzony przepis podaję. Najważniejsze jest to, żeby potrawa była dobrze doprawiona chili.

Danie dla 4 osób (w moim przypadku było dla dwóch na dwa dni ;-) )

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • mały sok z pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 torebki ryżu
  • do smaku: sól, pieprz, chili (ponadto można dodać nieco oregano i bazylii)
  • ponadto: oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać ją. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić.
Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała).
Przygotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Podana liczba opakowań zależy już od Was. Ja robię zazwyczaj po jednej torebce ryżu na osobę, ale mąż jest czasami bardziej głodny po pracy i zjada wtedy dwie torebki ;-)