sobota, 6 września 2014

Dorsz atlantycki w cytrynie


Chciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-)

Porcja dla 2 osób.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza atlantyckiego
  • 4 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy
  • ponadto: nieco oliwy

Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z trzech cytryn, dodać nieco oliwy, zetrzeć skórkę z dwóch cytryn na tarce.
Filet umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, a następnie włożyć do marynaty i odstawić do lodówki na chociaż 20 min.
Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym.
Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia).


Ziemniaki:
Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować 10 min., wyjąć i przestudzić (nie muszą być zimne). Włożyć do naczynia lub miski, polać oliwą i posypać przyprawami (ja stosuję przyprawę do ziemniaków z Prymatu). Wymieszać i przełożyć na blachę. Podpiekać około 10 min. (wedle uznania).




Sałatę lodową umyć, porwać do miski. Przygotować albo gotowy sos winegret, albo wymieszać oliwę z ulubionym zestawem ziół i dodać do sałaty.