Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 400 g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- do smaku: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pośrodku zrobić zagłębienie i wlać w nie stopniowo 100 ml ciepłej wody, zagniatając mąkę. Dodać jajka, a następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, to podsypywać niewielką ilością mąki. Wyrobione już ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Mięso zemleć razem z cebulą, czosnkiem i podrobionym tymiankiem dwa razy. Doprawić solą i pieprzem, dodać około 50 ml wody, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić foremką lub szklanką krążki i nakładać na nie farsz, zlepić brzegi (lub zamknąć foremkę). Tak przygotowane pierogi gotować w osolonym wrzątku około 4 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz