sobota, 27 września 2014

Łosoś z piekarnika


Mój dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać.
Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 filety z łososia
  • 2 cytryny
  • nieco masła i oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól

WYKONANIE:

Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z cytryn, a skórkę zetrzeć na tarce, dodać nieco oliwy. Filety umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na 30 min.
Żaroodporne naczynie posmarować na spodzie masłem, ułożyć filety z łososia, przyprawić. Na koniec czosnek zmiażdżyć i wymieszać z niewielką ilością masła, posypać po filetach. Jeżeli filet jest gruby, to piec w 180°C przez 15 minut pod przykryciem, a pod koniec zwiększyć temperaturę do 200°C, dźwignąć pokrywę i piec jeszcze 5-10 min.