Risotto lubię zjeść od czasu do czasu w różnych wydaniach, ale nie jest to moja ulubiona potrawa :-) Bardziej lubię chilli con carne, ale nie jest wskazane spożywanie często pikantnych potraw. Cóż... więc padło ostatnio właśnie na risotto, bo wygodne jest to, że z mężem mamy tę potrawę na dwa dni. Jak wracam późno z pracy, to ostatnie o czym marzę, to robienie obiadu ;-)
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 4 torebki ryżu (całe opakowanie)
- 3 duże cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 250-300 g. pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 kostka rosołowa
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy
- do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać nieco oliwy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi (można też dodać nieco ostrej papryki), na koniec wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 min.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas.
Ryż gotować we wrzątku 8 minut, następnie wylać wodę, ryż wysypać z torebek do pustego garnka. W małym garnuszku rozpuścić kostkę rosołową i wlać do ryżu. Wody powinno nie być za wiele. Tyle żeby ryż zmiękł i wchłonął cały rosół. Należy zmniejszyć temperaturę i dynamicznie mieszać żeby ryż się nie przypalił.
Piersi z kurczaka wsypać na patelnię teflonową lub do brytfanny i smażyć jakiś czas. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i smażyć jeszcze około 10 minut.
Na koniec do kurczaka wsypać gotowe już pieczarki z cebulą oraz ryż. Wszystko wymieszać i doprawić. W moim wydaniu potrawa miała słodkawy posmak rosołu.
I na kolejnym zdjęciu moja próba zrobienia zdjęcia od góry, z tym że potrawa była gorąca i na zdjęciu widać głównie jak paruje :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz