środa, 17 czerwca 2020

Ciasto z rabarbarem


Pyszne i delikatne ciasto z kwaśnym akcentem w postaci rabarbaru. Idealne do kawy, na piknik lub do pracy ;-) Taaaak ja sobie zabrałam kawałek do pracy. Zdecydowanie miałam dzięki niemu lepszy humor :-) Polecam, bo pyszne. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce.



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 130 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy jajka będą ubite na puszystą piankę, wlać masło, dodać śmietanę i przesiać przez sitko mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować do połączenia składników i przelać do blaszki. Wyrównać wierzch i rozsypać na nim równomiernie rabarbar. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz