Pyszne i delikatne ciasto z kwaśnym akcentem w postaci rabarbaru. Idealne do kawy, na piknik lub do pracy ;-) Taaaak ja sobie zabrałam kawałek do pracy. Zdecydowanie miałam dzięki niemu lepszy humor :-) Polecam, bo pyszne. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 130 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- cukier puder
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy jajka będą ubite na puszystą piankę, wlać masło, dodać śmietanę i przesiać przez sitko mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować do połączenia składników i przelać do blaszki. Wyrównać wierzch i rozsypać na nim równomiernie rabarbar. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz