Tarta z ajvarem, salami, pomidorami i mozzarellą, to idealna przekąska na każdą okazję. U mnie podana na 4 urodzinach syna. Przygotowałam ją rano, a przed podaniem podgrzałam na grillu (z zamkniętą pokrywą). Wszystkim bardzo smakowało. W smaku przypomina pizzę, więc dzieciaczki również chętnie jadły. Ja wykorzystałam Ajvar pikantny, ale można zastąpić go Ajvarem łagodnym.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 6 łyżek ostrego Ajvaru
- 12 plastrów salami
- 2 duże pomidory lub 4 małe
- 1 kulka mozzarelli
- świeżo mielony pieprz, oregano
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć. Z obu stron wzdłuż krótszych boków odciąć po dwa paski ciasta i ułożyć je wzdłuż wszystkich brzegów zlepiając palcami (jak pierogi). Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować ajvarem, ułożyć na nim plastry salami i pomidory pokrojone na cienkie plasterki. Wierzch posypać rozdrobnioną mozzarellą, świeżo mielonym pieprzem i oregano. Boki ciasta posmarować wodą, włożyć do piekarnika i piec około 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz