sobota, 27 czerwca 2020

Sałatka z serem halloumi, truskawkami i melonem


Sałatkę z serem halloumi zaserwowałam na piątkowy obiad. Jest bardzo pyszna i sycąca. Poza serem sałatka składa się z miksu sałat, truskawek, melona miodowego, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czerwonej papryki i orzeszków piniowych. Dip przygotowałam na bazie oliwy, octu balsamicznego i ziół sałatkowych. Do sałatki podałam świeżo przygotowane grzanki. Całość smakuje rewelacyjnie.



Na 2 duże porcje.


SKŁADNIKI

  • 225 g sera halloumi
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 8 truskawek
  • 1/4 melona miodowego
  • 10 pomidorków koktajlowych lub rzymskich mini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka ziół sałatkowych
  • dodatkowo do podania świeże grzanki lub dowolne pieczywo


WYKONANIE

Do miseczki wlać ocet balsamiczny, oliwę, dodać zioła i wymieszać. Ser pokroić w grube plasterki i usmażyć z obu stron na patelni grillowej lub grillu. Truskawki i pomidorki przekroić na pół. Paprykę pokroić w małą kostkę. Z melona odciąć grubą skórę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w niewielkie piórka. Na dwa duże talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pomidorki, truskawki, melona i posypać orzeszkami piniowymi. Sałatkę polać dipem i na koniec ułożyć na niej ciepły ser. Podawać od razu z ciepłymi grzankami lub innym pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz