Ciasto z truskawkami jest pyszne i delikatne. Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. W dodatku przygotowuje się je szybko i łatwo. Szczerze polecam Wam ten przepis. Nie rozczarujecie się. Ewentualnie będziecie żałować, że upiekliście tylko jedną blaszkę ;-)
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 130 g masła
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 550 g truskawek
- cukier puder
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć i przekroić na pół.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy jajka będą ubite na puszystą piankę, wlać masło, dodać śmietanę i przesiać przez sitko mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować do połączenia składników i przelać do blaszki. Wyrównać wierzch i wyłożyć na nim truskawki. Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSię piecze choć mi brakuje informacji o temperaturze
OdpowiedzUsuńW pierwszym zdaniu pod WYKONANIE pisze.
UsuńW pierwszym zdaniu pisze, że piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C ��
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem czy bez? :)
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu :-) Pozdrawiam.
Usuń