niedziela, 21 czerwca 2020

Sałatka z camembertem i truskawkami


Ostatnio sałatki często u mnie goszczą, więc dla urozmaicenia eksperymentuję ze smakami. Tym razem postawiłam na truskawki. Aby sałatka była sycąca dodałam ser pleśniowy Camembert. Do tego pomidorki, czerwona papryka i czerwona cebula. To wszystko na miksie sałat. Całość polana dipem na bazie octu balsamicznego, oliwy, soku z cytryny i ziół. Nie spodziewałam się, że całość wyjdzie taka pyszna, ale w istocie tak było. Truskawki pasują tutaj idealnie, więc nie rezygnujcie z nich.


Składniki na 2 duże porcje.


SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych lub rzymskich mini
  • 1 mała czerwona cebula
  • 7 truskawek
  • 100 g sera Camembert
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka ziół sałatkowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


WYKONANIE

Do miseczki wlać ocet balsamiczny, oliwę, dodać zioła sałatkowe, sok z cytryny i wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki przekroić na pół, zaś paprykę pokroić na małe kawałki. Na dwa talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pokrojony ser Camembert, pomidorki i truskawki. Sałatkę polać dipem i podawać od razu. 



4 komentarze:

  1. U Ciebie często goszczą sałatki a u mnie ciasta he he, robimy wymianę ;-)Bardzo smaczna ta sałatka, jadłabym :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🙂 To już pędzę do Ciebie na ciasteczko.

      Usuń
  2. Cudownie i bardzo smakowicie się prezentuje. Ja też kocham sałatki, a latem smakują najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Popieram, że latem są najlepsze. Zimą wolę zdecydowanie warzywa na patelnię :-)

      Usuń