Gozleme przygotowywałam już w wersji ze szpinakiem i serem feta. Ten Turecki chlebek pieczony jest często z nadzieniem z tłuczonych ziemniaków i koziego sera. Postanowiłam więc pozostać przy ziemniakach, ale zmienić farsz na ten, który znajduje się w pierogach ruskich. Wierzcie mi, że wyszło przepysznie. Chlebki są chrupiące, a ruski farsz pasuje do nich rewelacyjnie. Aby farsz nie był zbyt suchy dodałam do niego łyżeczkę masła. Do podania polecam kwaśną śmietanę. Chlebki są bardzo sycące. Przygotowałam je na obiad. Jeden chlebek dla osoby dorosłej, to duża i sycąca porcja. Czteroletni syn zjadł niecałą połowę. Reszta chlebków powędrowała do lunch-boxów do pracy.
Na 4 chlebki.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 125 ml letniej wody
- szczypta cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 160 ml letniego mleka
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- olej rzepakowy
- sól, świeżo mielony pieprz
- do podania kwaśna śmietana 12%
WYKONANIE
Ciasto: Do miseczki wlać wodę, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać szczyptę cukru, 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, mleko i zaczyn. Ciasto wymieszać, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Miskę mocno natłuścić olejem rzepakowym, włożyć do niej wyrobione ciasto uformowane w kulę i poruszać, tak aby całe ciasto się natłuściło. Następnie miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na godzinę.
Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wodę dobrze odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i zagnieść. Następnie dodać do nich twaróg i ponownie dobrze zagnieść do połączenia składników. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Następnie przełożyć ją na patelnię, dodać olej i delikatnie przypiec. Cebulkę dodać do ziemniaków i wymieszać. Tak przygotowany farsz mocno doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Farsz powinien być wyczuwalnie pikantny.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić na 4 równe części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na długi prostokąt. Na połowie ciasta wyłożyć farsz zachowując odstęp od jego brzegów. Następnie ciasto złożyć na pół i dobrze zlepić jego brzegi. Na patelni rozsmarować nieco oleju wycierając jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Gozleme piec na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron. Ciasto powinno być chrupiące. Podawać z kwaśną śmietaną.
Uwagi: Gozleme można odgrzewać również w mikrofalówce. Będzie równie pyszne, ale nie będzie już chrupiące. Na końcu posta możecie zobaczyć zdjęcia rozwałkowanego ciasta z farszem i ciasta na patelni.
Rozwałkowane na prostokąt ciasto z wyłożonym farszem. |
Złożone na pół i zlepione ciasto na patelni. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz