Pyszna propozycja na szybki deser. Do przygotowania muffinek nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy tylko wymieszać odpowiednio składniki, nałożyć ciasta do papilotek i upiec. Muffinki mogą być udekorowane jedynie cukrem pudrem, ale polecam śmietanę posypaną kakao i udekorowaną prażonymi migdałami.
SKŁADNIKI
Muffiny:
- 160 g śmietany 36%
- 100 g masy marcepanowej
- 60 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 70 g płatków migdałowych
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 400 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE
Śmietanę, masło, cukier trzcinowy i masę marcepanową umieścić w garnuszku i podgrzewać mieszając do momentu, aż masa marcepanowa się rozpuści. Zostawić do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Płatki migdałowe zmielić np. w młynku do kawy i wsypać do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym wymieszać. Do ostudzonej masy marcepanowej dodać jajka i wymieszać. Następnie masę przelać do składników sypkich i wymieszać do połączenia. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut. Upieczone muffinki wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fik i krótko zmiksować. Włożyć do lodówki, aby się lekko schłodziła. W międzyczasie migdały podprażyć na patelni, po czym zostawić do ostudzenia. Każdą muffinkę udekorować śmietaną wyciśniętą szprycą dekoracyjną, następnie oprószyć przez sitko kakao i udekorować migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz