czwartek, 1 listopada 2018

Muffinki marcepanowe


Pyszna propozycja na szybki deser. Do przygotowania muffinek nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy tylko wymieszać odpowiednio składniki, nałożyć ciasta do papilotek i upiec. Muffinki mogą być udekorowane jedynie cukrem pudrem, ale polecam śmietanę posypaną kakao i udekorowaną prażonymi migdałami. 



SKŁADNIKI

Muffiny:

  • 160 g śmietany 36%
  • 100 g masy marcepanowej
  • 60 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 70 g płatków migdałowych
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Dekoracja:

  • 400 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki płatków migdałowych


WYKONANIE

Śmietanę, masło, cukier trzcinowy i masę marcepanową umieścić w garnuszku i podgrzewać mieszając do momentu, aż masa marcepanowa się rozpuści. Zostawić do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Płatki migdałowe zmielić np. w młynku do kawy i wsypać do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym wymieszać. Do ostudzonej masy marcepanowej dodać jajka i wymieszać. Następnie masę przelać do składników sypkich i wymieszać do połączenia. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut. Upieczone muffinki wyciągnąć z formy i zostawić do ostudzenia.

Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fik i krótko zmiksować. Włożyć do lodówki, aby się lekko schłodziła. W międzyczasie migdały podprażyć na patelni, po czym zostawić do ostudzenia. Każdą muffinkę udekorować śmietaną wyciśniętą szprycą dekoracyjną, następnie oprószyć przez sitko kakao i udekorować migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz