Krok
1. Regularne posiłki
Spożywanie posiłków
o regularnych porach pozwala nie tylko zapobiegać napadom głodu, ale
również reguluje pracę przewodu pokarmowego. Optymalna ilość posiłków w ciągu
dnia to 3-4, warto ustalić stałe godziny co najmniej 3 z nich.
Krok
2. Rozpocznij dzień od śniadania
Śniadanie stanowi
pierwszy posiłek w ciągu dnia, „budzi” cały organizm do pracy i
stanowi pierwsze źródło energii. Powinien to być posiłek solidny, który
dostarczy węglowodanów złożonych, białka i nienasyconych tłuszczów.
Nieodłącznym elementem śniadania powinny być warzywa lub owoce. Spożycie
śniadania uchroni przed sięgnięciem po szybką „niezdrową” przekąskę
zaspokajającą poranny głód.
Krok
3. Nawodnienie jest ważne
Woda stanowi podstawowy
składnik naszej diety. Nasz organizm jej nie magazynuje, dlatego każdego dnia
należy zwrócić uwagę na odpowiednia ilość wypijanych płynów. Woda zawsze
powinna stanowić pierwszy wybór, jeśli chodzi o napoje. Nie wnosi do diety
żadnych kalorii, a dobrze gasi pragnienie.
Krok
4. Warzywa i owoce w każdym posiłku.
Każdego dnia powinniśmy
spożywać minimum 0,5 kg warzyw i owoców, z czego ¾ powinny stanowić warzywa.
Wnoszą do diety nie tylko witaminy, składniki mineralne, związku antyoksydacyjne,
ale również błonnik – który pozytywnie wpływa na skład mikroflory jelitowej,
ale także uczucie sytości.
Krok
5. Świadomy wybór – czytaj etykiety
Na podstawie danych z
etykiety produktu spożywczego można ocenić jakość żywności. Składniki, które
znajdują się w produkcie, wymienione są zawsze w kolejności od największej
zawartości do najmniejszej. Informacja o wartości odżywczej, w tym udziale
tłuszczu, białka, węglowodanów stanowi mini poradę dietetyczną. Na jej
podstawie z kilku podobnych produktów, można wybrać np. ten z najmniejszą
zawartością cukrów.
Krok
6. Pamiętaj o bilansie energetycznym.
Chociaż co chwilę
zmienia się moda na diety odchudzające, i raz polecana jest dieta wysokobiałkowa,
a już za chwilę promowane są diety oparte na oleju kokosowym, należy pamiętać o
tym, że podstawowym czynnikiem wpływającym na masę ciała jest zachowanie
optymalnego bilansu energetycznego. Białko, tłuszcz i węglowodany dostarczają
energii, którą nasz organizm wydatkuje na codzienne funkcjonowanie. Jeśli
dostarczymy jej więcej, niż wykorzystamy, ulegnie ona zmagazynowaniu. 1 mały
batonik spożywany każdego dnia po kilku miesiącach może być przyczyną kilku
dodatkowych centymetrów w talii.
Krok
7. Pozytywne nastawienie i aktywność fizyczna.
Naukowcy udowodnili, że
częste uśmiechanie się wydłuża życie. Długowieczności w zdrowiu sprzyja również
regularna aktywność fizyczna. Co więcej, osoby aktywne, rzadziej zmagają się z
nadmierną masą ciała. Sport jest niezwykle ważny w utrzymaniu dobrej kondycji i
zdrowia, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, osoby dorosłe
powinny ćwiczyć z umiarkowaną intensywnością 150 minut tygodniowo.
Materiał
przygotowany przez dietetyków Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Niewielu z nas
wie, że słowo „dieta” pochodzi z języka greckiego i oznacza „styl
życia”. Dlatego dieta nie powinna być kojarzona jedynie z ograniczeniami
i zakazami dietetycznymi.
|
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinniśmy się przede wszystkim zdrowo odżywiać gdyż od tego bardzo dużo zależy. Jeśli nie mamy czasu na nieprzygotowywanie posiłków to catering dietetyczny https://www.lightbox.pl/gdynia jak najbardziej pozwoli nam to wszystko osiągnąć. Jestem przekonana, że wielu z was jak spróbuje diety pudełkowej to zobaczy jak można zmienić swoje życie na lepsze.
OdpowiedzUsuń