czwartek, 8 listopada 2018

Rosół z kaczki


Na dworze zimno, więc przygotowałam rosół na bazie korpusu z kaczki. Mój mąż był zachwycony tą zupą, zresztą nie tylko on, bo mi również bardzo smakowała. Nawet mój syn niejadek skusił się na miseczkę (chociaż w jego porcji dominował zdecydowanie makaron). Rosół jest bardzo pyszny. Sprawdzi się idealnie na chłodne jesienne i zimowe dni.



SKŁADNIKI

  • 1 korpus z kaczki
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 300 g kości wołowej
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1 średni korzeń selera
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie 3 gałązki natki selera
  • opcjonalnie podroby kacze (wątróbka, serce)
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron jajeczny (ja dodałam około 300 g)

WYKONANIE

Korpus z kaczki, kości wołowe i skrzydełka z kurczaka umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i postawić na ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. W międzyczasie obrać cebulę i seler, ostrugać marchewki i korzenie pietruszki. Marchewki pokroić na plasterki, zaś korzeń selera i pietruszki na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się korpusu. Jeżeli posiadacie natkę selera, to umyć i dodać w całości do wywaru. Podroby kacze ugotować w osobnym garnku. Ugotowane pokroić w kostkę. Zupę gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć palnik i przelać wywar przez sito do innego garnka. Część marchewki pognieść widelcem i dodać do wywaru. Makaron ugotować w osobnym garnku i również dodać do zupy. Zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec umyć natkę pietruszki, posiekać i dodać wraz z podrobami do zupy.