sobota, 27 października 2018

Tarta z kurkami


Dawno nie jadłam tak pysznej tarty. Myślę, że duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam samo mięso z boczku, bez skóry i tłuszczu. Smak całej tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako przekąska dla gości.



SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 130 g zimnego masła
Nadzienie:

  • 160 g chudego boczku wędzonego parzonego
  • 1 duża cebula
  • 350 g kurek (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g sera grana padano
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło. Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wylepić spód i boki okrągłej formy o średnicy 26 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (ja wkładam zawsze na całą noc owijając wierzch folią).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód tarty ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Nadzienie: Boczek pokroić w niewielką kostkę i krótko podsmażyć na patelni. Podsmażony boczek przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozpuścić masło, dodać obraną i pokrojoną w niewielką kostkę cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać kurki. Jeżeli korzystacie ze świeżych, to umyć je i pokroić na mniejsze kawałki, kilka pozostawić w całości. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich wcześniej. Kilka zostawić w całości, a pozostałe pokroić. Cebulę i kurki doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć, aż odparuje nadmiar wody (całość nie może być zbyt rzadka). 

Do osobnej miski wbić jajka, dodać śmietanę, starty ser grana padano i tymianek. Całość roztrzepać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać boczek, kurki z cebulą (wyciągnąć kurki, które były w całości) i wymieszać. Natkę pietruszki umyć i posiekać (zostawić odrobinę do dekoracji tarty), po czym dodać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Wyrównać wierzch, ułożyć pozostałe kurki i włożyć tartę do piekarnika (nadal nagrzanego na 200°C). Tartę piec około 40 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i dać jej odetchnąć kilka minut, dzięki czemu łatwiej będzie się ją kroić. Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz