piątek, 30 listopada 2018

Odrywana drożdżowa babka z czekoladą


Miałam ochotę już od dawna upiec drożdżowe ciasto, ale ciągle brakuje mi czasu. Skorzystałam więc z faktu, że mam dzisiaj urlop i wstałam o 4 rano, aby zagnieść ciasto :-) Oczywiście położyłam się jeszcze spać... do 6. Mimo wszystko było warto. W domu pachnie obłędnie, a ciasto jest przepyszne.



SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 130 ml ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • dodatkowo: mąka do podsypywania i masło do posmarowania formy
Nadzienie czekoladowe:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać, tak aby się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, mleko w proszku, rozbełtane jajko z żółtkami i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto zagniatać stopniowo dodając masło. Jeżeli po dodaniu całej ilości masła podanej w przepisie, ciasto nadal się klei, to podsypywać je mąką nadal zagniatając. Na koniec z ciasta uformować kulę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny (czas ten może się skrócić jeżeli w pomieszczeniu jest gorąco).

W międzyczasie przygotować nadzienie czekoladowe. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, połamaną czekoladę, cukier i kakao, po czym podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia.

Formę keksową o wymiarach 35 x 12 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie czekoladowe zachowując odstęp od brzegu. Następnie ciasto złożyć na pół, zlepić brzegi i pociąć na średniej wielkości paski. Każdy pasek zwinąć, po czym ułożyć w formie jeden obok drugiego na stojąco. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć formę z piekarnika, a po 5 minutach wyciągnąć delikatnie babkę z formy i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Dobrze upieczona babka wydaje głuchy odgłos po stuknięciu palcami w jej spód. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Nie wiesz jak rozwałkować i pokroić ciasto? Zapraszam w takim razie do przepisu na odrywany chleb z oliwkami i słonym serem. Znajdują się tam zdjęcia, które mogą Ci pomóc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz