poniedziałek, 5 listopada 2018

Sałatka śledziowa z ananasem i orzechami włoskimi


Przepis na poniższą sałatkę powstał w niecodzienny sposób. Jeszcze w poprzedniej pracy, w innym mieście niż pracuję aktualnie, mieścił się mały sklep rybny, w którym można było kupić wiele różnych sałatek rybnych. Osobiście najczęściej sięgałam po sałatkę pod nazwą "Sałatka śledziowa fitness". Dlatego też postanowiłam w domu przygotować podobną sałatkę, uwzględniając wszystkie składniki, które zapamiętałam. To na prawdę ciekawe połączenie. Kwaśny śledź i cebulka idealnie łączą się z słodkim ananasem i kukurydzą, zaś dodatek orzechów włoskich sprawia, że sałatka jest jeszcze ciekawsza i smaczniejsza. Koniecznie musicie spróbować.



SKŁADNIKI

  • 1 duży słoik marynowanych śledzi z cebulką w zalewie octowej
  • 1 puszka kukurydzy (400 g)
  • 1 puszka ananasa w kostce (565 g)
  • 130 g orzechów włoskich (waga już bez łupin)
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Śledzie wraz z cebulką odsączyć z zalewy, po czym śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę i ananas również odsączyć. Jeżeli ananas jest zbyt duży, to pokroić go na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać orzechy włoskie, musztardę i majonez. Dobrze wymieszać i doprawić pieprzem i niewielką ilością soli.

Uwagi: Sałatka jest najsmaczniejsza na następny dzień, bo smaki zdążą się dobrze "przegryźć".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz