Przyswajalność żelaza z produktów mięsnych jest znacznie większa niż z żywności pochodzenia roślinnego. |
Składnik
czerwonych krwinek
Około 75% żelaza w
organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w
krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym
jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka
ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy
złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy
prawidłowo zbilansowana dieta.
Czym
objawia się niedobór żelaza?
Wyczerpanie, zmęczenie,
duszność to tylko niektóre objawy niedoboru żelaza. Z anemią związane są także
bóle głowy, szum w uszach czy zaburzenia w odczuwaniu smaku. Blada cera, zajady
w kącikach ust, a także rozwarstwiające się paznokcie również mogą świadczyć o
deficycie tego składnika.
Od
czego zależy wchłanianie żelaza?
W produktach spożywczych
żelazo występuje w różnych formach, w zależności od pochodzenia żywności. W
roślinach znajduje się tzw. żelazo niehemowe, którego przyswajalność określa
się na poziomie ok. 5-10%. Natomiast mięso stanowi źródło żelaza hemowego o
szacunkowej przyswajalności 25-50%.
Należy też dodać, że
wchłanianie żelaza zależy od różnych składników diety. Witamina C, cukier
mleczny, fruktoza, czy aminokwasy takie jak cysteina i lizyna ułatwiają
wchłanianie żelaza. Natomiast wapń, polifenole, taniny czy fityniany, a także
leki typu aspiryna, powodują obniżanie przyswajalności żelaza.
Ciężarne,
niemowlęta, osoby starsze a zapotrzebowanie na żelazo
Do grup osób, które są
szczególnie wrażliwe na potrzeby związane z żelazem możemy zaliczyć niemowlęta,
kobiety ciężarne, a także osoby starsze. Niemowlęta przez ok. pierwszych 6
miesięcy życia korzystają z żelaza, które nagromadziło się w ich wątrobie podczas
ostatniego trymestru ciąży. Mleko kobiece zawiera niewielką ilość tego składnika.
Dlatego ryzyko anemii wzrasta w przypadku dzieci urodzonych przedwcześnie lub z
niską masą urodzeniową.
Kobiety ciężarne
stanowią kolejna grupę zagrożoną niedoborem żelaza. Wzrost objętości krwi,
utworzenie łożyska, a także magazynowanie żelaza w wątrobie dziecka odpowiadają
za główne czynniki ryzyka.
Seniorzy cierpią na
niedobory żelaza, nie tylko z uwagi na często niedoborową dietę, ale także na
różne dolegliwości chorobowe, które związane są z wiekiem podeszłym.
Warto również
podkreślić fakt, że nieprawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie również
mogą zwiększać ryzyko anemii z niedoboru żelaza.
Materiały przygotowane przez dietetyków Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz