niedziela, 10 grudnia 2017

Krakersy serowe z rozmarynem


Krakersy serowe, to świetny pomysł na przekąskę. Są pyszne i świetnie się prezentują na stole. Można je podać do deski z wędlinami lub innych zimnych przekąsek. Rewelacyjnie smakują z Ketchupem Kotlin z piekła rodem Extra Hot, ale warto podać również Ketchup Kotlin Łagodny, bo nie każdy lubi pikantne smaki.



SKŁADNIKI

  • 95 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 170 g sera
  • 55 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • szczypta soli
  • Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot
  • Ketchup Kotlin Łagodny

WYKONANIE

Ser zetrzeć na tarce i przełożyć do misy blendera lub robota kuchennego. Dodać mąkę, zimne masło, rozmaryn i sól, po czym włączyć urządzenie. Masa powinna dobrze się połączyć. Krótko zagnieść ją dłońmi, po czym uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Blat kuchenny podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto. Następnie ciasto podzielić radełkiem na krakersy o wymiarach mniej więcej 4 x 6 cm. Gotowe krakersy przełożyć na blaszkę w niewielkich odstępach, włożyć do piekarnika i piec około 12 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krakersy podawać z dwoma rodzajami ketchupu: pikantnym i łagodnym.







#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz