U mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 duża puszka (900 g) masy makowej z bakaliami
- 40 g rodzynek
- 60 ml rumu
- 50 g płatków migdałowych
- 160 g marmolady wieloowocowej
- cukier puder
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
WYKONANIE
Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc.
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiać przez sitko składniki sypkie do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.
Masa makowa: Gotową masę makową umieścić w misce, dodać odsączone przez sitko z rumu rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki płatki migdałowe i dobrze wymieszać. Biszkopt rozwinąć, posmarować marmoladą wieloowocową, po czym wyłożyć masę makową i dobrze ją rozprowadzić na całości biszkoptu. Zawinąć ponownie w roladę.
Cukier puder wsypać do garnuszka, dodać sok z cytryny i utrzeć całość podgrzewając. Jeżeli masy będzie za mało, to dosypać jeszcze cukru pudru. Jeżeli zaś masa będzie zbyt gęsta, to dolać wody. Gotowym lukrem polać roladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz