Muffinki pomarańczowe sprawdzą się idealnie nie tylko do popołudniowej kawy, ale również na zimowe wieczory z książką w ręce. Tymi aromatycznymi babeczkami uwielbia się zajadać mój półtoraroczny syn. Muffinki można dodatkowo udekorować kremem, np. pomarańczowym lub śmietaną.
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- szczypta soli
- 170 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 pomarańcze
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Z pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok.
W misce ubić masło ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier trzcinowy. Następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec dodać jogurt naturalny. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier z prawdziwą wanilią i mielony kardamon. Do składników mokrych wsypać składniki sypkie i zmiksować. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy i krótko zmiksować. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, po czym włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone muffiny wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Chcę Wam zaproponować również krótki film, dzięki któremu dowiecie się jak zmiksować ciasto bez bałaganu.
#beko #ciastojakzobrazka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz