Domowe biszkopty idealnie sprawdzą się nie tylko dla najmłodszych łasuchów, ale również jako baza do deserów, czy też smaczny dodatek do kawy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Piec na środkowej półce piekarnika około 15-20 minut, aż biszkopty się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz