niedziela, 3 grudnia 2017

Domowe biszkopty


Domowe biszkopty idealnie sprawdzą się nie tylko dla najmłodszych łasuchów, ale również jako baza do deserów, czy też smaczny dodatek do kawy.



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Piec na środkowej półce piekarnika około 15-20 minut, aż biszkopty się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć na kratkę do ostudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz