wtorek, 5 grudnia 2017

Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado


Mini pizze, to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Można je przygotować już wcześniej, a gdy przyjdą goście, odgrzać w piekarniku. Tak przygotowana pizza na pewno zaskoczy Waszych gości. Na mojej króluje bez wątpienia czerwień, ale można dodatki zmienić wedle upodobań.



SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 3 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
Na farsz:

  • 225 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1/2 cytryny
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • oregano, zioła prowansalskie


WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15-30 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny, po czym wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne, co może zająć około 7 minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dodać mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut.

Odmrożone krewetki opłukać na sitku zimną wodą, po czym przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Następnie dodać pikantny ketchup, koncentrat pomidorowy i całość zmiksować na jednolitą masę blenderem ręcznym. Mozzarelle pokroić w cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić jeszcze na pół. Paprykę i pomidorki umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekroić na pół.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Krewetki odsączyć z soku cytrynowego na sitku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym. Z ciasta wykrawać szklanką koła. Każde posmarować pastą pomidorową, posypać oregano, następnie ułożyć kawałek mozzarelli, krewetkę, pomidorka i paprykę. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi. Mini pizze ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce zachowując odstępy. Piec około 15 minut.





#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen