Mini pizze, to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Można je przygotować już wcześniej, a gdy przyjdą goście, odgrzać w piekarniku. Tak przygotowana pizza na pewno zaskoczy Waszych gości. Na mojej króluje bez wątpienia czerwień, ale można dodatki zmienić wedle upodobań.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 3 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- 225 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 1/2 cytryny
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 kulki mozzarelli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- oregano, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15-30 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny, po czym wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne, co może zająć około 7 minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dodać mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut.
Odmrożone krewetki opłukać na sitku zimną wodą, po czym przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Następnie dodać pikantny ketchup, koncentrat pomidorowy i całość zmiksować na jednolitą masę blenderem ręcznym. Mozzarelle pokroić w cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić jeszcze na pół. Paprykę i pomidorki umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekroić na pół.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Krewetki odsączyć z soku cytrynowego na sitku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym. Z ciasta wykrawać szklanką koła. Każde posmarować pastą pomidorową, posypać oregano, następnie ułożyć kawałek mozzarelli, krewetkę, pomidorka i paprykę. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi. Mini pizze ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce zachowując odstępy. Piec około 15 minut.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz