sobota, 2 grudnia 2017

Imprezowa frittata


Przygotowana w ten sposób frittata idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska dla gości. Całą masę można przygotować już rano i wstawić do lodówki. Świetnym dodatkiem jest Ketchup Łagodny Kotlin. Ma on idealnie pomidorowy smak, więc zaoszczędzi nam czasu w przygotowywaniu dodatkowego sosu pomidorowego. Bo imprezy są po to by spędzać je w gronie przyjaciół i rodziny, a nie w kuchni.



 SKŁADNIKI

  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g pomidorków rzymskich mini
  • 5 jajek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 50 g sera Grana Padano
  • 100 g śmietany 30%
  • 40 g bułki tartej
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, oregano
  • Ketchup Łagodny Kotlin


WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Wszystkie warzywa umieścić w misce. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać startą na tarce o małych oczkach mozzarellę i ser Grana Padano, śmietanę, bułkę tartą i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Następnie całą masę dobrze rozbełtać widelcem do połączenia składników. Masę jajeczną przelać do warzyw i wymieszać. Rozgrzać bardzo małą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na patelnię nakładać porcję masy jajecznej (z całości można przygotować 3-4 małe frittaty) i smażyć na wolnym ogniu, aż się odpowiednio zetnie (można również obrócić frittatę na drugą stronę). Usmażoną frittatę przekroić na 4 części i podawać z ketchupem.





#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen