Prosta w przygotowaniu, a zarazem wykwintna zapiekanka. Dominuje w niej smak kurczaka i sosu beszamelowego. To ciekawe zestawienie smakowe, którego warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 2 udka z wędzonego kurczaka
- 1 brokuł
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 350 g makaronu pełnoziarnistego kokardki
- 200 g śmietany 30%
- 60 g żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 400 ml mleka
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkotołowa
- opcjonalnie do dekoracji posiekana natka pietruszki
Brokuł umyć i obrać w różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić różyczki brokułu. Gotować około 3 minut, tak aby lekko zmiękł (brokuł można również ugotować na parze wydłużając czas do 5 minut). Brokuł wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i przełożyć do dużej miski. W tej samej wodzie ugotować makaron, dodając odrobinę oleju rzepakowego. Makaron gotować nieco krócej niż podaje opakowanie. Odcedzić z wody i przełożyć do miski z brokułem. Do tej samej miski obrać mięso z wędzonych udek z kurczaka, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Następnie wsypać odcedzony z zalewy groszek, wlać śmietanę 30%, wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego całą mieszankę mięsno-warzywną, wyrównując wierzch.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ser zetrzeć na tarce. Do garnuszka dodać masło i podgrzewając, roztopić je. Następnie dodać mąkę (palnik ma być cały czas włączony na średnim ogniu) i dobrze wymieszać. Do uzyskanej masy wlewać mleko energicznie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać ser i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel serowy przelać na wierzch zapiekanki, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Podawać posypane delikatnie natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz