Kiedy na dworze zimno, a wieczory są długie, to grzane wino jest miłym i smacznym akcentem na zimowe wieczory. Nie tylko poprawia nastrój, ale również przyjemnie rozgrzewa.
SKŁADNIKI
- 2 pomarańcze
- 1/2 cytryny
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 7 goździków
- duża szczypta mielonego kardamonu
- 1 l wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE
Z pomarańczy obrać pomarańczową skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w garnku, dodać sok wyciśnięty z cytryny, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, mielony kardamon i goździki, po czym zagotować. Gotować kilka minut, następnie przelać przez sitko do dużego garnka, wlać wino, dodać miód i podgrzać do pożądanej temperatury. Należy uważać by wino się nie zagotowało. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz