sobota, 23 grudnia 2017

Grzane wino


Kiedy na dworze zimno, a wieczory są długie, to grzane wino jest miłym i smacznym akcentem na zimowe wieczory. Nie tylko poprawia nastrój, ale również przyjemnie rozgrzewa.



SKŁADNIKI

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 7 goździków
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • 1 l wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
  • 2 łyżki miodu


WYKONANIE

Z pomarańczy obrać pomarańczową skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w garnku, dodać sok wyciśnięty z cytryny, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, mielony kardamon i goździki, po czym zagotować. Gotować kilka minut, następnie przelać przez sitko do dużego garnka, wlać wino, dodać miód i podgrzać do pożądanej temperatury. Należy uważać by wino się nie zagotowało. Podawać od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz