Gdy pieczę ciasta, staram się zawsze by trafiały one w gusta mojej rodziny. Dlatego też na moim świątecznym stole poza tradycyjnymi wypiekami znajduje się zawsze takie, którym chcę najbliższych rozpieścić. Moja mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 120 g cukru trzcinowego
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka tartej bułki
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone)
- 120 g cukru trzcinowego
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 śmietan-fixy
- 4 kostki mlecznej czekolady
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Masa śliwkowa: Śliwki przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż zaczną puszczać soki. Następnie wsypać cukier i nadal podgrzewać na dużym ogniu rzadko mieszając. Całość podgrzewać do momentu, aż płyn się zredukuje, a śliwki zmiękną. Gotową masę śliwkową przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem ręcznym. Masę wyłożyć równomiernie na biszkopcie i zostawić do ostudzenia.
Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na ostudzonej masie śliwkowej. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę.
Zapraszam Was również do obejrzenia filmu "Jak sprytnie pokroić ciasto" ;-) To metoda, która bez wątpienia jest szybka i prosta.
#beko #ciastojakzobrazka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz